KÖRKORT B – Personbil….klicka på Körkort
Körkortsbehörigheten B ger rätt att köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg.
För att få ett B-körkort finns det sex krav du behöver uppfylla:Du har ett giltigt körkortstillstånd.
Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
Du har fyllt 18 år.
Du har gått riskutbildning och båda delarna är giltiga.
Du har gjort ett godkänt förarprov (kunskapsprov och körprov).
Du har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt.

Risk-1 (del 1) Skall göras I samband med körkorts teori i början av körkortsutbildning
Den omfattar
Trötthet
Alkohol
Andra Droger

Riskfyllda beteenden i trafikenRisk-2 (del 2) Halkbana skall göras I slutetskedet av körkortsutbildning
Den omfattar
Hastighet
Säkerhet
Körning under svåra förhållanden

Tid ca 3 timmar Risk-2 ca 4 timmar med rast och fika
Legitimation kontroll
Rapportering: Electronisk överförings I ett systemgodkänd av TS.
Register-sparas I 5 år
R-1 Gäller I 5 år
Krav på lärare.GK av TS :Krav på elev 15år 9mån giltigt leg  och körkortstillstånd.
Körprov = Teoriprov + Körprov

Introduktionsutbildning för övningskörning med personbil och lätt lastbil

Om du ska övningsköra privat behöver du en godkänd handledare. Den som vill vara handledare, vid privat övningskörning för behörighet B, ska ha gått en introduktionsutbildning innan han eller hon kan bli godkänd.

Som elev måste du också ha gått utbildningen för att din handledare ska få sin ansökan prövad av Transportstyrelsen.

Du måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå utbildningen (man får övningsköra med personbil från det att man är 16 år).

Utbildningen

En introduktionsutbildning är minst tre timmar. Under utbildningen ges bland annat information om handledarens ansvar vid övningskörningen, vilka krav och bedömningskriterier som gäller vid förarprov (kunskapsprov och körprov). Du får också information om körsättets betydelse för minskad förbrukning av drivmedel, lägre bränslekostnader och minskade utsläpp av koldioxid samt hur viktig körerfarenheten är för trafiksäkerheten. Man diskuterar också på vilka sätt handledare och elev kan tolka samma trafiksituation olika.

Tips för att klara Körprov

1. Glöm inte ditt ID. Utan ett giltigt ID kommer det inga prov.
2. Kom i tid. Om du blir sen kan du inte slutföra testet. Vid denna tidpunkt är Transportverket hård.
3. Ha en körlektion med en trafikskola för att testa dina färdigheter före provet. Trafikinstruktören kommer att berätta om vad han / hon tror om din kunskap är tillräcklig och du kan också få råd om vad du behöver träna mer.
4. Gör ett test med din handledare.Låt din handledare spela en inspektör och kontrollera digpå cirka 40 minuter utan att säga något och sedan gå igenom resultatet. Obs! Om din instruktör anser att en situation börjar bli direkt trafikrisk då han / hon har rätt att prata
5. Övning nära Transportverkets lokaler. Vissa lokala kunskaper är positiva.
6. Ibland kan inspektören ställa frågor efter provet om varför du agerade på ett visst sätt under en viss kör situation. Bråka inte! Tänk på och förklara vad du kunde göra bättre.
7. Kontrollera endast bilsäkerheten före testet om inspektören be dig.
8. Om du misslyckas, det är inte världens ände.
9. Kontrollera vilken typ av bilmodell de har vid Transportverket.
10. När du går till körprov, ta inte examinator som en bödel.
11.Försök för att köra i samma bil som du ska köra före uppvärmningen.
12. Lyssna inte på skitsnack om inspektörer.
13. Om du tror att du gjorde ett misstag, glöm det bara! Det är inte säkert att inspektören har märkt att du har gjort ett fel. Om du fortsätter att tänka på misstag kommer du inte att sluta göra mycket av onödiga misstag.
14. Kör så som du gör alltid, försök inte att imponera eller göra en show.

15. Att göra mistag är mänsklig , ett litet misstag gör inte att du misslyckas med körprovet.

Tips för att döda nervositet

1. Berätta själv att du är redo.Du skulle inte ta ditt körprov om du inte var tillräckligt bra för att klara den.En bra körinstruktör släpper dig inte fram för ditt test tills du är nästan klar. Att veta att du bara gör något du har gjort före många, många gånger tidigare kan verkligen hjälpa till.

2. Håll det hemligt Berätta inte för alla att du tar ditt prov. Att hålla tyst om det tar lite av trycket, så berätta bara för de personer du vill eller behöver berätta.

3. Hoppa inte över måltiderna äta kan vara det sista i ditt minne men utan mat, du har inte bränslet du behöver för ditt test.Att äta något före ditt test hjälper dig att koncentrera dig. En fullständig måltid är inte nödvändig; en banan kommer att räcka.

4. Låtsas att det är en mock Undersökaren kan vara i en hi-viz jacka och hålla ett pärm,men försök att betrakta detta som bara ett annat mocktest. Du kommer fortfarande att lägga in din bästa prestanda, men du är mindre benägen att panik om allt går fel. Kom ihåg: Ingen frågar dig att göra vad du inte redan har gjort i dina lektioner.

5. Kom i god tid på testcentret och se till att din dagbok är ledig gå till testcentret ca 15 minuter förut så att du inte bråttom eller väntar för länge.  Och se till att det är en dag och en period i ditt liv när du inte har några andra stressiga saker som händer.

6. Gör inte för mycket på testdagen.Du har tillbringat de senaste dagarna, veckorna och månaderna som förbereder dig för ditt test, så det finns ingen anledning att fundera parallell parkering nu. För all del, kör en bil i förväg, men övertyg dig inte om att du måste göra den perfekta vändningen på vägen precis innan du kommer till testcentret.
7. Håll dig av koffein du kanske tror att du behöver allt kaffe i världen efter att ha vaknat hela natten och oroar dig men dricker för mycket koffein innan ditt test kan få dig att känna dig mer upprörd och nervös. I stället dricker du mycket vatten eller något som lugnar naturligt, som en kamille te.

8. Gå till toaletten Vi behöver inte utarbeta, gör vi? Något att säga, du vill inte ha några distraktioner under ditt test.

9. Kom ihåg, det är ingen bråttom ditt körprov är inte utformat för att bestämma hur snabbt du kan vända runt ett hörn. Ta din tid när det gäller manövrarna, och kom ihåg att du alltid kan rätta dig själv. kontrollant vill se till att du gör rätt kontroll och slutför manöveren på ett säkert sätt, så ta din tid

10.Sluta plåga dig till döden

 11.Andas djupt
 12.Tugga ine tuggummi eller slaska på godis
Close Menu